
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS RELATED TO ACT 2014-262 

Invoices (General) 
 

WHAT TOBACCO PRODUCTS SHOULD BE SHOWN OR INCLUDED ON THE INVOICE USED TO 
DISTRIBUTE TOBACCO PRODUCTS? Section 40-25-2, Code of Alabama 1975, 
(http://alisondb.legislature.state.al.us/alison/codeofalabama/1975/coatoc.htm) applies to all 
tobacco products including cigarettes, rolling papers and other tobacco products (OTP). 

 
WHAT TAX NEEDS TO BE LISTED ON THE INVOICES? State and state-administered county 
tobacco taxes must be separately stated by line item on the invoice. Non-state jurisdictions’ 
invoice requirements for listing taxes are at the discretion of the jurisdiction. 

 
IS THE COUNTY NAME REQUIRED TO BE LISTED ON THE INVOICE? Yes. The county name is 
required to be listed on the invoice. 

 
CAN WE SHOW THE ALABAMA STATE TAX SEPARATELY AND MERGE THE CITY AND COUNTY 

TAX WITH THE PRICE OF THE TOBACCO ITEMS? No. The taxes cannot be merged. Invoices 

must state the tobacco tax separately from the price of the tobacco products.  State- 

administered county taxes are subject to state law. Additionally, counties have this same 

provision in their Acts. It is recommended that the city/municipal tax also be separated. 

CAN THE TAX BE INCLUDED IN THE SALES PRICE AND TOTAL TAX ON THE BOTTOM OF THE 
RECEIPT? No. State and state-administered county tobacco taxes must be separately stated by 
line item on the invoice. Non-state jurisdictions’ invoice requirements for listing taxes are at the 
discretion of the jurisdiction. 

 
ARE RETAILERS/SEMIJOBBERS ALLOWED TO PUT A GENERAL STATEMENT ON THEIR RECEIPT 
NOTATING THAT THE TAX HAS BEEN PAID INSTEAD OF BREAKING OUT THE TAX? No. 
Retailers will need an invoice showing the tax breakout; otherwise, their tobacco products will 
be subject to confiscation. 

 
IF WE RECEIVED TAX PAID PRODUCTS FROM A PERMITTED WHOLESALER AND THEN SELL THE 
PRODUCTS TO A RETAILER FOR RESALE ARE WE REQUIRED TO SEPARATE THE TAXES ON THE 
RECEIPT OR INVOICE TO THE RETAILER? Yes. Tobacco sales for resale made to your retail 
customers must show on the invoice the state and state-administered county tobacco tax 
separately from the price of the tobacco.  This invoice will be used by the Department of 
Revenue to substantiate tax payment. If the invoice does not separately show the tax from the 
price of the tobacco products, the retail customer’s tobacco products shall be subject to 
confiscation. 

 
AS A RETAILER, CAN WE ACCEPT HANDWRITTEN TOBACCO INVOICES? Wholesaler tobacco 

invoices must be computer or machine generated and the seller’s/supplier’s name must be on 

the invoice. Handwritten tobacco invoices may not be considered legitimate documentation to 

substantiate proof of sale. Failure to acquire appropriate tobacco invoices, substantiate tax 
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payment or retain invoices as required may result in confiscation of the products and a penalty 

of not less than $500 nor more than $1,000 to be multiplied by the number of violations. 

 
 

DUPLICATE INVOICES 
 

WHAT IS THE DUPLICATE INVOICE REQUIREMENT RELATED TO THE IMPORT OF TOBACCO 
PRODUCTS? Retailers and semijobbers that import tobacco products into the State must 
electronically provide the Department with a duplicate invoice of the purchase within 12 
business hours of receiving the tobacco products. The invoice must show who tobacco 
products were received from, kinds and quantities of tobacco. 

 
HOW MUCH TIME DOES A BUSINESS HAVE TO SUPPLY THE DUPLICATE INVOICES TO THE 

ADOR? Retail dealers and semijobbers purchasing or receiving tobacco from outside the State 

are allowed to provide, within 12 business hours of receipt, a duplicate invoice of all purchases 

or receipts electronically to the Alabama Department of Revenue via email. 

HOW WILL THE 12 BUSINESS HOURS WORK?  Business hours are considered to be 8 a.m. until 

5 p.m., excluding weekends and holidays. For example, if product is received at 3 p.m. on 

Monday, the business would have until 10 a.m. on Wednesday to file the duplicate invoice. If 

product was received at 3 p.m. on Friday and Monday was a holiday, the duplicate invoice 

should be received by 10 a.m. the following Wednesday. 

MY SUPPLIER DOES NOT ALWAYS INCLUDE AN INVOICE WITH THE SHIPMENT. ARE THERE 

ANY OTHER DOCUMENTS THAT WILL BE ACCEPTED IN LIEU OF THE INVOICE?   If the invoice is 

not available, ADOR will accept a packing slip, bill of lading or similar documents until such time 

as the invoice becomes available. The document provided must show from whom tobacco 

products were received, kinds and quantities of tobacco. 

AS A RETAILER, IF WE RECEIVE TOBACCO PRODUCTS FROM A PERMITTED WHOLESALER 

LOCATED OUTSIDE OF ALABAMA ARE WE REQUIRED TO SUBMIT DUPLICATE INVOICES?  No. 

It is not the intent of the duplicate invoice provision to require Alabama retailers to report 

invoices when they purchase tobacco products directly from a wholesaler who has obtained a 

permit from the Department and that wholesaler delivers the product to the retailer. However, 

if the retailer or semijobber imports tobacco products that are untaxed, the retailer or 

semijobber is required to register with the Department to file and pay the appropriate tobacco 

taxes. Failure to furnish the duplicate invoice may subject the retail dealer or semijobber to a 

Department imposed penalty of not less than $1,000 nor more than $5,000, to be multiplied by 

the sum of the current violation plus prior violations. Additionally, said tobacco products will 

be considered contraband and subject to confiscation and destruction. 

DOES THE 12 HOUR LIMITATION APPLY ONLY TO PRODUCT ORDERED DIRECTLY FROM OUT 

OF THE COUNTRY OR TO ALL PRODUCTS THAT COME INTO STORES?  The law requires that 



retailers and semijobbers provide invoices of all purchases or receipts from outside the State. 

The provision is not limited to products purchased or received from outside the country. 

I RUN A SMALL BUSINESS WITH A SMALL STAFF AND MAY NOT BE ABLE TO PROVIDE THE 

STATE WITH DUPLICATE INVOICES WITHIN 12 HOURS.  WILL I BE PENALIZED? Tobacco 

products imported by retail dealers and semijobbers in which a true and duplicate invoice has 

not been received by the Department are considered contraband and subject to confiscation as 

provided for in Title 40, Chapter 25. According to the statute the business may be subject to a 

penalty. The circumstances surrounding the event will be evaluated prior to imposing any 

penalties. 

WHAT DATE SHOULD I START SUBMITTING INVOICES? The effective date of Act 2014-262 is 

October 1, 2014. Therefore, invoices for any tobacco products received from that date forward 

must be submitted to the Department. 

WHERE DO I SUBMIT MY INVOICES?  Invoices should be scanned, attached to an email and 

forwarded to the following email address: Tobacco.Account@Revenue.Alabama.gov. 
 

MAY I SUBMIT MULTIPLE INVOICES AT ONE TIME?  Multiple invoices may be submitted in the 

same email. Please include the wording Duplicate Invoice, your company name and account 

number, if applicable, in the subject line. For example, “Duplicate Invoice - XYZ Company – 

R0000004567” 

I AM A TOBACCO WHOLESALER; MAY I SUBMIT INVOICES ON BEHALF OF MY CUSTOMERS? 

Duplicate invoices are not required to be submitted electronically for tobacco products 

received from a permitted wholesaler where the product is delivered directly to the retailer in 

Alabama. 

WHAT ARE THE PENALTIES IF I AM LATE OR FORGET TO SUBMIT THE INVOICES?  Penalties are 

assessed on an individual basis depending upon the situation. In general, failure or refusal to 

submit true duplicate invoices for imports of tobacco purchases, as required, may subject the 

retail dealer or semijobber to a Department imposed penalty of not less the one thousand 

dollars ($1,000) nor more than five thousand dollars ($5,000), to be multiplied by the sum of 

current violation plus prior violations. The products would also be considered contraband and 

subject to confiscation and destruction. 

ARE ALL INVOICES REQUIRED TO BE SUBMITTED TO THE EMAIL ADDRESS?  Invoices for 

tobacco purchases from Alabama permitted wholesalers in which the permitted wholesaler 

delivers the tobacco products are not required to have the invoices electronically submitted to 

the department. These sales must be included on the monthly reports filed with the 

Department by the permitted wholesaler. 
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HOW DO I KNOW IF MY SUPPLIER IS PERMITTED OR REGISTERED WITH ADOR?  A list of 

Permitted/Registered tobacco dealers is available on the Department’s website at  

http://revenue.alabama.gov/tobaccotax/ . This link takes you to the My Alabama Taxes (MAT) 

homepage. No sign-in is needed. To view the listings, choose "I want to...View/Upload a 

Report" to the left of the login box.) 

AM I REQUIRED TO KEEP COPIES OF THE INVOICES AFTER SUBMITTING THEM TO THE EMAIL 

ADDRESS? Retailers are required to keep tobacco purchase invoices at the retail location for a 

period of 90 days. The invoices from the seller must be computer or machine 

generated. Invoices that do not meet this requirement may result in penalties being imposed. 

After 90 days the invoices are to be kept with other business records for a minimum of 3 years. 

FLOOR STOCK 
 

WILL THE CHANGE IN THE TOBACCO TAX PROVISIONS CREATE A FLOOR STOCK TAX? IF NOT, 
WHEN WILL THE INCREASED TAX AMOUNT BECOME EFFECTIVE? No. Floor stock will not be 
impacted by the amended tobacco tax provisions. The revision in tax basis for filtered cigars 
and regular cigars becomes effective October 1, 2014. 

 

 
SALES FOR RESALE REPORT 

 

WHO IS REQUIRED TO FILE THE TOBACCO SALES FOR RESALE REPORT? Pursuant to Act No. 

 Section 40-25-16.1, Code of Alabama 1975, each wholesaler, jobber, semijobber, registered 

retailer, importer or any other person selling, receiving, or distributing tobacco products in this 

state for resale is required to file a monthly report of activity with the Alabama Department of 

Revenue. Note: Retailers selling directly to the end-user of the tobacco products are not 

required to file this report. 

WHEN IS THE REPORT DUE? The report shall be due no later than the twentieth of the each 

month for the preceding calendar month’s sales for resale activity. The first report is due 

November 20, 2014 for October 2014 activity. 

WHAT INFORMATION IS REQUIRED ON THE REPORT? The report shall include, but not 

limited to: 

(a) The customer’s name. 

 
(b) Address. 

 
(c) ) Invoice number. 

 
(d) Invoice date. 
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(e) A detailed description of the tobacco products including brand name and 
type tobacco product 

 
(f) The itemized tax. 

 
ARE THERE ANY PENALTIES ASSOCIATED WITH THE REPORT? Persons who fail to timely file 

the report, as required, may be subject to penalties per Title 40, Chapter 2A. 


